Work and Travel Kaç Ay Sürüyor?
“Work and Travel kaç ay sürüyor?” sorusu bu maceraya atılmak isteyen öğrencilerin cevaplarını merak ettikleri konulardan bir tanesi. Yaz aylarını unutulmaz bir deneyime çevirecek olan Work and Travel programı ortalama olarak 3 ay sürüyor diyebiliriz. Ancak program süresi konusunda senin tercihlerin, okul durumun ve yerleştiğin iş pozisyonu gibi değişkenler de belirleyici rol oynuyor.
Work and Travel Süresi
“Work and Travel nedir?”, “Programa nasıl katılırım?” gibi temel soruların cevaplarına ulaştıktan bu eğlenceli deneyim için adım adım planlama yapmak gerekiyor. Programın süresi de bu noktada büyük önem taşıyor. “Work and Travel kaç ay sürüyor?” sorusuna ise net ve kesin bir cevap vermek mümkün değil. Genellikle bu süreyi senin tercihlerin belirliyor. Ancak bu programın her bir ülke için belirlediği yasal çalışma izinleri var. Her bir ülkenin öğrencileri, farklı çalışma süreleri boyunca DS-2019’un (yasal çalışma belgesi) ayrıcalıklarından faydalanabiliyor.
Türkiye için DS-2019 geçerlilik süresi 15 Mayıs tarihinde başlıyor, 1 Ekim tarihinde son buluyor.
Yani Work and Travel’a Türkiye’den katılacak bir öğrenci en erken 15 Mayıs’ta ABD’deki işine başlayabilirken, en geç 1 Ekim’de Türkiye’ye dönmüş olması gerekiyor.
Okul Durumun Work and Travel Süresi İçin Belirleyici
Work and Travel’a hangi tarihlerde katılım yapacağını belirleyen en önemli konulardan bir tanesi okul durumun. 15 Mayıs itibarıyla Work and Travel’a katılmak mümkün olsa da ülkemizdeki üniversitelerin birçoğu genellikle bu dönemde tatile girmemiş oluyor. Birçok üniversitede final dönemi olan bu tarihlerde genellikle öğrenciler sınav telaşıyla uğraşmak zorunda kalıyor. Doğal olarak da öğrencilerin Work and Travel’a katılma tarihi sınavların sonuna sarkmış oluyor.
En geç dönüş tarihi olan 1 Ekim için de aynı durum geçerli. Ülkemizde birçok üniversite eğitim dönemine Eylül aylarında başladığı için öğrenciler genellikle bu tarihlerde Türkiye’ye dönüş yapmak istiyor. Dolayısıyla “Work and Travel kaç ay sürüyor?” sorusunun cevabı aslında okuduğunuz üniversitenin eğitim takviminde saklı.
Başlangıç ve Bitiş Tarihleriniz Önceden Belirleniyor
Okul durumun doğrultusunda belirleyeceğin Work and Travel tarihleri WestLine International ile paylaşıldıktan sonra DS-2019 formun buna göre düzenleniyor. Bu sayede Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal olarak çalışabileceğin süre de Work and Travel programına katılmadan kesinleşmiş oluyor.
Work and Travel’a katılan öğrenciler DS-2019 formlarında belirtilen çalışma süreleri tamamlandıktan sonra 30 gün süreyle ABD’de turist olarak gezme ve seyahat etme hakkına sahip oluyor. “Grace Period” adı verilen bu sürede öğrenciler genellikle Amerika’da görmedikleri bölgeleri gezme fırsatı buluyor. Ancak Grace Period süresinde öğrenciler herhangi bir şekilde çalışma iznine sahip değil. Yani bir diğer deyişle; Grace Period, Work and Travel programının yalnızca Travel bölümünün gerçekleştirilebildiği bir dönem. Yani senin için Work and Travel kaç ay sürerse sürsün, çalışma iznin tamamlandıktan sonra 30 gün daha ABD’yi gezme şansın bulunuyor.
WAT program süreci kadar programa başvuru aşamaları da önemle planlanması gereken süreçlerden bir tanesi konumunda. Vize görüşmeleri, işe yerleşme, DS-2019 formunun temini gibi adımların sorunsuz geçmesi için Work and Travel’a olabildiğince erken kayıt olmak büyük önem taşıyor. Aynı zamanda erken kayıt döneminde çok daha avantajlı Work and Travel fiyatları ile karşılaşmak da mümkün oluyor. Eğer sen de Work and Travel 2020 sezonunu kaçırmak istemiyorsan hemen WestLine ile iletişime geç, muhteşem bir deneyimi şimdiden planlamaya başla!
Bir yanıt yazın