Türkiye – Yurt Dışı Üniversite Karşılaştırması

Türkiye – Yurt Dışı Üniversite Karşılaştırması Analizi

ÖSYM’nin mevcut sınav sisteminde kafası zehir gibi çalışan bir çok gencimizi kaybettiğimizi ve onların ülkemiz adına verimli kullanılmadığını düşünmekteyiz. Çünkü gençlerin istediği bölümde okuyabilmesi için alakasız alanlardan da sınava tabii tutulması ve bir başarı beklenmesi ülkemiz adına ziyandır. Örneğin, bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliği alanlarında uzmanlaşmak isteyen ve kariyer planlarını buna göre yapan öğrencilerin YKS’den yüksek bir başarı elde etmesi beklenmektedir. Yüksek sıralama başarısı beklenen bu tür bölümlere sırf derecesi yüksek diye ilgisi ve alakası olmayan ancak başarılı olan gençlerimiz de yerleşmektedir. İşte bu durum çarpık ve niteliksiz eğitim sistemini doğururken yetenekli gençlerimizin de mutsuz bir hayat sürmesine sebebiyet vermektedir. Türkiye Yurt Dışı Üniversite Karşılaştırması ile aradaki farkları derlemek istedik.

yurt disi universite turkiye karsilastirmasi

Yurt dışında bir üniversitede okumak sanıldığı kadar zor bir mesele değildir. Profesyonel bir danışmanlık hizmeti almanız durumunda ekonomik bir eğitim alırken hayallerinize kavuşmanız da hiç de olanaksız değildir.

Bu yazımızda yurt dışındaki üniversiteler ile Türkiye’deki sıradan üniversiteler arasındaki farkları ön plana çıkarmak istedik. Başlamak için ilk adımı atmanız gerekir. Çok geç kalmayın ve sorularınız varsa ücretsiz danışmanlık deneyimlerimizden yararlanmak adına bizlere ulaşın. Neden profesyonel bir danışmanlık hizmeti almanız gerektiği ile ilgili yazımıza ise Yurt Dışı Üniversite Başvurularında Neden WestLine başlığı altından ulaşabilirsiniz.

KarşılaştırmalarTürkiye'de ÜniversiteYurt Dışında Üniversite
Üniversiteye başvuru ve giriş işlemleri nasıldır?Türkiye'de bir üniversitede lisans eğitimi alabilmeniz için ÖSYM'nin düzenlediği sınavdan başarı elde etmeniz gerekir ve limitli kontejanlar arasına girmeniz gerekirYurt dışındaki bir çok ülkede üniversiteye girişler sınavsız ve ön şartsızdır. Böylece istediğiniz bölümü sınav şartı olmadan okuyabilirsiniz.
İstenilen bölümü okuma hakkı arasındaki farklarTürkiye'de istediğiniz bir bölümü okumanız kısıtlı kontejanlar nedeniyle çok zordur ancak imkansız değildir.Yurt dışında bir üniversitede istediğiniz bölümü sınavsız ve şartsız bir şekilde okuyabilirsiniz.
Alacağınız eğitimin verimliliği hakkında farklar nelerdir?Eğer istediğiniz bir bölümde okumuyorsanız alacağınız eğitim kaliteli olamaz.Şartsız ve sınavsız şekilde istediğiniz bölümde okuyabilme imkanınız olduğu için eğitiminiz çok verimli şekilde sonuçlanır.
Eğitim SüresiTürkiye'de lisans eğitim süresi eğer hazırlık alıyorsanız 1+4 toplamda 5 yıldır.Yurt dışındaki çoğu üniversitenin lisans eğitim süresi 3 yıldır. Alacağınız bir yıllık dil eğitimi ile de toplamda 4 yıl bir süreyle lisans eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
Diploma değeri ve YÖK denkliğiTürkiye'deki çoğu üniversitesinin yurt dışında geçerli bir lisans mezuniyet diploması yoktur; bu durum az sayıdaki üniversite için geçerli değildir. Türkiye'deki bir üniversiteden mezun olduğunuzda YÖK denkliği probleminiz olmaz.Yurt dışındaki resmi temsilcisi olduğumuz tüm üniversitelerin dünya çapında geçerli bir mezuniyet diploması değeri vardır. Avrupa'daki üniversitelerin mezuniyet sonrası geçerliliği tüm Avrupa ülkelerinde mevcuttur. Ayrıca portföyümüzdeki tüm üniversitelerin YÖK tanınırlılığı mevcuttur.
Yıllık maliyetler arasındaki farklarTürkiye'deki bir vakıf üniversitesini baz alacaksak yıllık ortalama giderler eğitim + konaklama + gıda + sosyal harcamalar ortalama 50.000 TL'dir.Yurt dışında eğitim + konaklama + gıda + sosyal harcamalar toplamda gideceğiniz lokasyona göre 18.000 ile 35.000 TL arasındadır.
Kariyer ve istihdam konuları arasındaki farklarTürkiye'de mezun olduktan sonra iş bulmak ya da kurmak zorundasınız. Yurt dışında bir kariyer hedeflemesi ise diploma tanınırlılığı ve dil sebebiyle pek kolay değildir.Yurt dışında örneğin Avrupa'daki okullarımızdan birinden mezun olmanız durumunda AB ülkesi tüm ülkelerde çalışma ve ikamet etme hakkına sahip olursunuz. Yalnızca mezun olduğunuz ülke değil diğer bir çok ülkede işe girebilirsiniz. Üstelik mezuniyetiniz sırasında ikinci bir yabancı dili ana diliniz gibi bileceksiniz.
Yabancı dil öğrenme konusundaki farklılıklarTürkiye'de iken bir yabancı dil öğrenmek ve bunu pratikte kullanmak çok zordur. Çünkü devamlı pratik yapmanız gerekir. Üstelik okullarda öğretilen yabancı dil yeterli değildir ve kısıtlıdır. Günlük hayatta yabancı dilinizi kullanmadıktan sonra o dili pekiştirmeniz çok zordur.Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olabilmeniz için öncelikle o okulun hazırlık sınıfını tamamlamanız gerekir. Gündelik hayatınızda gittiğiniz lokasyona göre İngilizce, Rusça ya da Almanca dilinizi devamlı kullanmak zorundasınız. Zira dersler de Türkçe değildir. Yani mezun olurken ikinci hatta çoğu zaman üçüncü diliniz cepte olur.
Simdi Ara
Bilgi Istek Formu
preloader