IELTS Sınavı Hazırlık Kursları

IELTS Sınavı Hazırlık Kursları

Dünya genelinde birçok kurum ve kuruluş, öğrenci veya çalışan adaylarından İngilizce yeterlilik seviyelerini belgelemelerini talep ediyor. İngilizce seviyesinin bu denli önemli bir belirleyici özellik konumunda olması da dünya çapında bu belgeleri sağlayan sınavlara olan ilgiyi arttırıyor. Dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanan IELTS sınavı bu alanda en çok başvurulan metodlardan bir tanesi. 1989 yılından beri uygulanan IELTS ile İngilizce seviyenizi belgeleyen bir sertifika sahibi olma şansı yakalayabilirsiniz.

ielts sinavi hazirlik

IELTS Nedir?

IELTS kısaltması, “International English Language Testing System” anlamına geliyor. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde birçok kurum ve kuruluş tarafından kabul edilen sınav sistemi ilk kez 1989 yılında Cambridge Üniversitesi ve British Council iş birliğiyle düzenlenmiş. Günümüzde halen en prestijli İngilizce sınavlarının başında gelen IELTS, her yıl 121 ülkede öğrencilere sunulmaya devam ediyor.

IELTS sınavı temel olarak iki farklı türde gerçekleşiyor. Akademik Sınav ve Genel İngilizce Sınavı olarak ikiye ayrılan IELTS, öğrencilere taleplerine uygun olan sınav sistemini değerlendirme fırsatı sunuyor.

IELTS Akademik Sınav Nedir?

IELTS kapsamında sunulan Akademik Sınav bölümü, lisans veya lisansüstü eğitimlerini İngilizce eğitim veren bir üniversitede geçirmek isteyen ve İngilizce seviyelerini bu kurumlara karşı belgeleme talebinde olan öğrencilere yönelik sunuluyor. Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak amacındakiler tarafından tercih edilmesi gereken sınav türü Akademik Sınav olarak belirtiliyor.

IELTS Akademik Sınav İçeriği

Akademik Sınav, 4 ayrı bölümden oluşuyor. Her bölümün kendine özgü dinamikleri ve farklı süreleri bulunuyor.

Listening (Dinleme) | 35-40 Dakika

Öğrencilere 4 farklı metin dinletilir ve her bir metinle ilgili 10 soruyu cevaplandırmaları istenir. Her bir metin için 10’ar dakika dinleme ve soruları cevaplandırma süresi ayrılmıştır.

Reading (Okuma) | 60 Dakika

Bu bölümde akademik bir yapıya sahip üç metin öğrencilere sunulur. Bu metinler üzerinden çoktan seçmeli, doğru/yanlış, eşleştirme veya boşluk doldurma şeklinde soruların cevaplandırılması talep edilir.

Writing (Yazma) | 60 Dakika

Bu bölümde öğrencilerden iki adet kompozisyon yazmaları istenir. Kompozisyon içeriği akademik konulardan oluşur ve öğrencilerin resmi dil kullanmaları talep edilir.

İlk kompozisyonda verilen bir çizelge, grafil veya diyagramın öğrenci tarafından kendi sözcükleriyle anlatılması istenir.

İkinci kompozisyonda ise öğrencilerden bir düşünce veya tartışma konusu hakkında resmi dil ile bir makale yazmaları talep edilir.

Speaking (Konuşma) | 11-14 Dakika

3 ayrı bölümden oluşur. İlk bölümde öğrencilere kişisel bilgilerle ilgili sorular yöneltilir ve kendileri tanıtmaları istenir. İkinci bölümde 4 soru ile birlikte yazılı bir konu verilir. Öğrenciler, bu metin ve sorular üzerinde notlar aldıktan sonra üçüncü bölümde sesli olarak bu soruları cevaplandırırlar.

IELTS Genel İngilizce Sınavı Nedir?

Staj veya iş başvurusu, göçmenlik veya vize prosedürleri gibi işlemler için öğrenciler IELTS kapsamında Genel İngilizce Sınavı sunuluyor. Akademik Sınav’a nazaran daha basit görünen bu sınavda öğrenciler, akademik konulardan çok günlük hayatta kullanılabilecek daha basit konular üzerine yoğunlaşıyor.

IELTS Genel İngilizce Sınavı İçeriği

Genel İngilizce Sınavı, Reading(Okuma) ve Writing(Yazma) bölümleri haricinde Akademik Sınav ile aynı içeriğe sahip bulunuyor. Aynı şekilde 4 bölümden oluşan sınavda Reading ve Writing bölümlerinde ise sorular ve verilen metinler farklılaşıyor.

Reading (Okuma) | 60 Dakika

Bu bölümdeki temel farklılık verilen metinlerin yapısında bulunuyor. Bunun haricinde öğrencilere yine 3 farklı metin üzerinden 12-14 adet soru yöneltiliyor.

Writing (Yazma) | 60 Dakika

Genel İngilizce Sınavı’Nın yazma aşaması 2 bölümden oluşuyor. Öğrencilerin ilk bölümde verilen bir grafik ile ilgili en az 150 kelimelik bir kompozisyon yazması talep ediliyor. İlk bölüm toplamda 40 puana sahip Writing aşamasının üçte birlik kısmına etki ediyor. Bu bölüm 20 dakikadan oluşuyor.

İkinci bölümde ise öğrencilerden en az 250 kelimelik bir kompozisyon yazmaları isteniyor. Bir düşünce veya tartışma fikri üzerinde yazılacak kompozisyon, Writing aşamasındaki 40 puanın üçte ikilik kısmına etki ediyor. Bu bölüm 40 dakikadan oluşuyor.

IELTS Sınavı Hangi Kuruluşlar Tarafından Kabul Edilir?

Hem ülkemizde hem de dünyada çok sayıda kurum ve kuruluş IELTS sonuçlarını kabul ediyor. 140 ülkede 10 binden fazla üniversite, şirket veya devlet kuruluşu aday değerlendirmelerinde IELTS sınavı sonucunu önemli bir kriter olarak görüyor.

IELTS Puanlaması Nasıl Yapılır?

IELTS sınavında 9 Puan Ölçeği denen bir sistem uygulanıyor. Geçme ya da kalma bulunmayan sınavda uygulanan sistemde her bir bölümden alınan puanların toplamı 4’e bölünüyor ve ortaya çıkan sonuç aşağıda bulunan tabloya göre değerlendiriliyor.

9 Puan | Expert User (Uzman)

Dile tam anlamıyla hakim, akıcı ve doğru bir şekilde konuşabiliyor.

8 Puan | Very Good User (Çok İyi)

İstisnai hatalar haricinde dile hakimiyeti mevcut. Ufak hatalar yapabilse de karmaşık konuların üstesinden kolayca gelebilir.

7 Puan | Good User (İyi)

Zaman zaman hatalar yapsa da dile hakimdir. Karmaşık konuların üstesinde genellikle gelebilir.

6 Puan | Competent User (Yeterli)

Hatalar yapsa da dili etkili bir şekilde kullanabilir. Aşina olduğu konularda kendini ifade etmekte zorlanmaz.

5 Puan | Modest User (Makul)

Dile kısmen hakimdir. Hata yapma ihtimali yüksek olsa da temel iletişim konusunda sıkıntı çekmez.

4 Puan | Limited User (Sınırlı)

Hata yapmaya yatkındır. Karmaşık bir dil kullanamaz ancak aşina olduğu konularda basit bir şekilde iletişim kurabilir.

3 Puan | Extremely Limited User (Son Derece Sınırlı)

Yalnızca çok iyi bildiği konularda sınırlı bir şekilde iletişim kurabilir.

2 Puan | Intermittent User (Kesintili)

Yalnızca acil gereksinimleri karşılamak için en basit iletişim tekniklerini kullanabilir. Yazılı veya sözlü İngilizceyi anlayamaz.

1 Puan | Non User (Dili Kullanamıyor)

Birkaç basit sözcük haricinde dil kullanma yetisine sahip değil.

IELTS Sınavı Hazırlığında Yurtdışı Fırsatı

Tüm dünyada ve birçok sektörde geçerliliği bulunan IELTS sınavına en doğru ve efektif bir şekilde hazırlanmak için yurtdışı İngilizce eğitimi seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Profesyonel danışmanlık hizmetlerimizden faydalanarak farklı ülkelerdeki dil okulları arasından talebinize uygun olanı seçebilir, sınava hızlı ve etkili bir şekilde hazırlanabilirsiniz.

Simdi Ara
Bilgi Istek Formu
preloader