Work and Travel Nasıl Yapılır?
Üniversite eğitiminiz boyunca imkan bulabilirseniz mutlaka deneyimlemeniz gereken maceraların başında Work and Travel geliyor. Neredeyse her üniversite öğrencisi kendi katılmamış olsa bile Work and Travel programına katılmış bir arkadaşı vasıtasıyla bu deneyim hakkında az çok fikir sahibi olabiliyor. Ancak Work and Travel programı bazen sadece tek bir düzlemde değerlendirilerek aslında gerçekte doğruluğu olmayan yargılara ulaşılabiliyor. Peki her bir aşaması özenle planlanması ve öğrenilmesi gereken bir program olan Work and Travel nedir?
Work and Travel Nedir?
Work and Travel programı, 1961 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nin düzenlediği bir kültürel değişim programı. O tarihten bugüne dünyanın oldukça farklı coğrafyalarından çok sayıda öğrencinin Amerika kültürünü tanımasını sağlayan program uzun yıllardır ülkemizde de fazlasıyla rağbet görüyor. Kısaca WAT ismiyle de anılan Work and Travel programı, adından da anlaşılabileceği üzere iki temel aksiyon üzerinde şekilleniyor; çalışmak ve seyahat etmek.
Programa katılan öğrenciler Work and Travel acenteleri vasıtasıyla Amerika’nın çeşitli şehirlerindeki iş pozisyonlarına yerleştiriliyor. Ardından yaz aylarında Amerika’ya ulaşan Work and Travel katılımcıları yaklaşık 3 ay boyunca bir yandan görevlendirildikleri pozisyonlarda çalışırken bir yandan da boş zamanlarında Amerika’nın çeşitli bölgelerini gezme fırsatı buluyor. Work and Travel programı temelde bu iki aksiyon üzerine kurulu olsa da bu programa katılabilmek ve bu maceradan güzel hatıralarla ayrılabilmek için programın her bir aşamasının özenle planlanması gerekiyor.
Work and Travel Nasıl Yapılır?
Yaz tatillerini böylesine unutulmaz bir deneyimle zenginleştirmek isteyen öğrencilerin akıllarında “Work and Travel nasıl yapılır?” veya “WAT nedir?” soruları oluşuyor. Work and Travel programına katılmak için programın başlangıç tarihinden belirli bir süre önce harekete geçmek gerekiyor.
WAT maceranıza başlamadan önce ilk yapmanız gereken doğru şirket seçiminde bulunmak. Türkiye’nin birçok noktasında çok sayıda Work and Travel şirketi bulunuyor. Ancak bu çeşitlilik her zaman olumlu sonuçlar doğurmayabiliyor. Work and Travel deneyiminden memnun kalmayan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu hatayı ilk adımda yani şirket seçiminde yapıyor. Bu noktada Work and Travel konusunda uzmanlaşmış ve pozitif referansları olan bir acente seçiminde bulunmak büyük önem taşıyor.
Work and Travel programına katılma amacıyla bir şirket ile temas kurduktan sonra bu programa katılmak için gerekli yeterliliğe sahip olup olmadığınız değerlendirmeye alınıyor. Work and Travel programına katılabilmek için sahip olunması gereken özelliklerden biri ve belki de en önemlisi belirli bir İngilizce seviyesi. Tabii ki kimse sizden bir Amerikalı gibi İngilizce konuşmanızı beklemiyor olsa da gideceğiniz şehirde yapacağınız işi rahatça gerçekleştirebilecek kadar bir yabancı dil bilgisine sahip olmanız önem taşıyor.
Yalnızca Üniversite Öğrencileri Katılabiliyor
Work and Travel programına katılmak için sahip olunması gereken özelliklerden bir tanesi de adayın halihazırda üniversite öğrencisi olması. 4 yıllık bir üniversitede öğrenim gören adaylar çok daha kolay bir şekilde programa kabul alabiliyor. Bazı Work and Travel şirketleri 2 yıllık bir bölümde okuyan adayların başvurularını kabul etse de bu öğrencilerin vize başvuru süreçleri genellikle olumsuz sonuçlanıyor.
Work and Travel programına katılmak için uygun şartları taşıdığınız tespit edildikten sonra sırada Amerika’da geçireceğiniz zaman boyunca çalışacağınız iş pozisyonuna yerleşmeniz geliyor. Bunun için aday başvurduğu Work and Travel acentesi vasıtasıyla bir CV hazırlıyor. Bu CV yine söz konusu şirketin bağlantıda olduğu Amerika’daki işverenlere ulaşıyor. Açılan kontenjanlar, öğrencinin nitelikleri ve başvuru tarihi doğrultusunda katılımcı, Amerika’daki işine yerleştiriliyor. Bu süreci öğrencinin yerleştiği iş ve gideceği şehir ile ilgili eğitimler takip ediyor.
İş sürecini de başarıyla geçiren katılımcı adayı, daha sonra vize aşamasına ulaşıyor. Bu aşamada da Work and Travel şirketinin danışmanlık hizmeti büyük önem taşıyor. Vize reddi alınmaması için tüm evrakların ABD Başkonsolosluğu’nun talep ettiği şekilde düzenlenmesi gerekiyor.
Tüm bu prosedürler tamamlandıktan sonra Work and Travel uçak bileti ve diğer detaylar öğrenci ve Work and Travel şirketi iş birliğinde hallediliyor. Tamamlanan aşamalarda herhangi bir aksaklık olmaması durumunda katılımcı yaz mevsiminin başlarında Amerika’ya seyahat ediyor ve daha önceden yerleştiği işte çalışmaya başlıyor.
Work and Travel’a kayıt ve başvuru süreci birkaç basit adım gibi görünse de her bir detayın özenle değerlendirilmesi oldukça büyük önem taşıyor. Bambaşka bir ülkede geçirilecek 3 aylık bir sürecin kabusa dönüşmemesi için adayların profesyonel danışmanlık hizmeti almaları gerekiyor. Yurt dışı eğitim danışmanlığı alanında uzun yıllara dayanan tecrübesi ve uzman kadrosuyla WestLine International, Work and Travel’a katılmak isteyen öğrencilerin talep ve ihtiyaçlarını özenle değerlendiriyor, adaylara en uygun nokta atışı çözümleri sunuyor.
Bir yanıt yazın