Work and Travel Vize Soruları ve Dikkat Etmeniz Gerekenler
Work and Travel vize görüşmeleri, Amerikan Konsolosluğu’nun her sezon ilan ettiği tarih aralıklarında yapılıyor. İlgili tarih aralığı ise genellikle Şubat ayının ikinci yarısında başlar ve Haziran ayının ortasına kadar devam eder. Eğer bir Work and Travel öğrencisiyseniz ve vize görüşmesine girecekseniz görüşmelerinizi İstanbul’daki ABD Başkonsolosluğu’nda veya Ankara’daki ABD Büyük Elçiliği’nde yapabilirsiniz. İstanbul veya Ankara farketmeksizin görüşmeyi nerede yapmak isterseniz tercih hakkınızın bulunduğunu unutmayınız. Bu yazımızda Work and Travel vize soruları ve cevapları şeklinde bir liste hazırladık. Yani J-1 Vize Kategorisi altından gireceğiniz Work and Travel Vizesi için sık sorulan sorular ve cevaplarını yazımızın ilerleyen safhalarında görebilirsiniz.
Bir öğrenci olarak Work and Travel programına katılım sağlayabilmek için bir çok yoldan geçtiğinizi biliyoruz. Aşamaların en heyecanlı olan kısmı ise kuşkusuz Work and Travel vizesi aşamasıdır. Tahmin ediyoruz ki aklınızda hep olumsuz şeyler dönüyor. Bunları listeleyecek olursak:
- Acaba görüşme sırasında heyecanlanır ve saçmalar mıyım?
- Söyleyeceklerimi unutursam?
- Ya çok ters bir yerden soru sorarsa?
- Sorulanları anlayamazsam?
- Arkadaşıma vize çıkar ama bana çıkmazsa?
- Ortalamamı çok sorun yapar mı?
- Son sınıf olduğum için acaba vize vermez mi?
- Kredi kartı borçlarımı görürler mi?
gibi uzar gider bu liste. Daha aklımıza gelmeyen bir çok olumsuz düşünce şekli vardır muhtemelen. Ancak tedirgin olmanızı gerektirecek bir şey yok. Unutmayın ki Work and Travel vizesi, Amerika Vizeleri arasında alması en muhtemel ve kolay vize türüdür. Konsolosluk memurlarının sizden beklentisi başarısız bir akademik geçmişinizin olmaması, orta seviye İngilizce’ye sahip olmanız, gideceğiniz işi ve lokasyonu biliyor olmanızdır. ABD’deki haklarınızdan haberdar olmanız ve okulunuz bittikten sonra hayata dair gerçekçi planlarınızın var olması da diğer beklentilerdendir.
Work and Travel Vize Görüşmesi Ortalama 3 Dakika Sürer!
Evet yanlış duymadınız. Görüşmelerin ortalaması sadece 3 dakikadır. Fakat görüşme esnasında bunu anlayamazsınız ve sürenin çok kısa sürdüğünü düşünürsünüz. O nedenle çoğu öğrenci saatine bakmadan 45 saniyede vize aldığını söyler. Bu gayet normal bir durumdur. Görüşmenin hemen ardından vize alıp almadığınız konsolosluk memuru tarafından size söylenir.
Work and Travel Vize Alma Oranı Türkiye için Ortalama %92’dir
Bu ortalama sabit bir ortalama değildir ancak size fikir vermesi açısından verilmiştir. Her sene oranlar değişmektedir. Aynı şekilde Work and Travel şirketleri arasında da değişmektedir. Bazı firmalar vize alma riski düşük olan öğrencileri kabul ederler ve oranları düşük olur. Kimi firmalar ise tam tersini yapar ve vize oranları yüksek olur. Türkiye geneli için bu ortalama her yıl %90 ile %95 arasında değişmektedir.
Work and Travel Vize Görüşmesi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vize görüşmesi öncesi şu hususlara dikkat edin;
- Work and Travel Vize Randevunuzun Tarihi ve Saati
- Belgelerinizin Kontrolü
- Gideceğiniz İş Pozisyonu Hakkında Bilgi Edinme
- İnsan Kaçakçılığı ve ABD’deki Haklarınız Hakkında Bilgi Edinme (PDF’i indirebilirsiniz)
Work and Travel Vize Randevusu
Eğer acenteniz Konsoloslukça akredite edilmiş bir şirketse vize randevunuzu sizin adınıza alacaktır. Eğer WestLine’ın bir öğrencisi iseniz bu randevu işlemlerini sizin adınıza yapıyoruz. Randevuyu almadan önce aranıp hangi tarih aralıklarında müsait olduğunuz öğrenilir ve randevunuz o şekilde alınır. Randevunuz alındıktan sonra e-mail adresinize ABD Vize Servisi tarafından bir onay e-maili gönderilir. Bu e-mail içerisinde randevu saatiniz, tarihiniz ve yapmanız gerekenler hakkında bilgiler yer alır. Bu e-mailin çıktısını almanıza gerek yoktur. Randevu zamanından 30 dakika kadar önce randevu yerinde hazır olunuz. Eğer randevunuz ABD Konsolosluğu’ndan alınmışsa Konsolosluk Binası önünde, ABD Elçiliği’nden alınmışsa Elçilik Binası önünde hazır olmanız uygundur.
Work and Travel Vize Belgeleri
Aşağıdaki belgeleriniz tam ise artık vize görüşmesine gitmenize engel bir şey yok demektir. Eğer WestLine öğrencisi iseniz, randevularınız tüm belgelerinizin tamamlanma tarihine ve konsolosluktaki uygun vize tarihlerine paralel olarak alınır. İstanbul’dan görüşmeye girecek öğrencilerimiz belgelerini ofisimizden alabilir. Ankara’dan girecek öğrencilerimizin belgeleri ise anlaşmalı kargo firmalarımızdan biri ile belirteceği adrese güvenli olarak gönderilir. Work and Travel vize görüşmesine giderken aşağıdaki belgeleri hazır bulundurunuz:
- DS-2019 Belgesi (sayfanın altına imzanızı atmalı, tarihi ve adresinizi yazmalısınız)
- DS-160 Belgesi (acenteniz tarafından doldurulur ve tamamlanıp teslim edilir)
- SEVIS Harcı Ödeme Dekontu (Acenteniz tarafından ödenir ve size teslim edilir)
- Kapalı Zarfta Transkript (Mutlaka kapalı zarf içinde olmalı ve okul tarafından zarfın üzerine mühür basılmalı)
- Pasaportunuz
- 5×5 Ebatlarında Vesikalık Fotoğraf (Yanınızda yedek olarak bulundurmanızda fayda vardır)
Yukarıdaki belgeleri görüşmeye giderken yanınızda bulundurmalısınız. Vize Harcı Ödeme Dekontu, Randevu Konfirmasyon Belgesi ve Job Offer gibi diğer belgeleri görüşme sırasında bulundurmanız ŞART DEĞİLDİR.
Başarılı Bir Work and Travel Vizesi Görüşmesi İçin…
Görüşme için sıranız geldiğinde güler yüzlü ve kendinizden emin olun. Sabah görüşmesi ise ‘Good Morning, How are you?’ öğle vaktinde görüşmeye giriyorsanız ‘Good Afternoon, How are you?’ şeklinde giriş yapmanız hem sizi rahatlatacaktır hem de güzel bir ilk izlenim verecektir.
Work and Travel vizesi görüşmesi öncesi hazır kalıplar oluşturabilirsiniz ancak size sorulan soruların dışına çıkmanıza gerek yoktur. Sorulara net cevaplar verin ve göz temasından kaçınmayın.
Anlamadığınız sorular olursa bunun sebebi muhtemelen hala heyecanlı olmanızdır. Bu gibi durumlarda görevliye ‘I am sorry, I am a little bit nervous, can you please repeat again?’ demeniz size bir şey kaybettirmez.
Work and Travel Vizesi Soruları ve Cevapları
Beklediğiniz kısma geldik. Yıllardır her vize görüşmesinde sıkça sorulan soruları ve muhtemel cevapları aşağıda listeledik. Her sorunun cevabı kişiye göre farklılık gösterir. İçten bir şekilde cevaplamanız, rahat olmanız ve tabi ki güler yüzünüzü kaybetmemeniz önemlidir.
1S- Where will you go in USA?
1C- I will go to Baltimore, Maryland after finishing my school.
2S- When does you school finish?
2C- My school will finish on June 1st.
3S- Which university are you studying at?
3C- I am studying at Istanbul Technical University veya My university is Istanbul Technical University.
4S- What is your department? veya What is your major? veya What do you study at your university?
4C- My department is Electrical Engineering.
5S- When do you go to the USA? veya When will you go to the USA?
5C- My university will finish on June 1st. (first) and I will go to the USA on June 2nd.
6S- What will you do in USA? veya What is your job? veya Which job will you work in USA?
6C- I will work as a lifeguard in USA. I interviewed with my employer and he/she has hired me.
7S- Can you swim well?
7C- Yes, I have been swimming since I was a child and I like swimming.
Not: Amerika’da yapacağınız işle alakalı hangi işte çalışıyorsanız ona göre cevap veriniz.
8S- How long will you stay in the USA?
8C- I will stay until middle of September and return before my school starts.
9S- Did you read and know your rights in the USA?
9C- Yes I did and I know my rights in the USA? (Mutlaka okumalısınız ve haklarınızı öğrenmelisiniz.)
Not: Yukarıdaki 9. soruda haklarınızla alakalı belgeyi okuduğunuza emin olmak için belge içeriğinden sorular sorabilirler.
10S- What will you do after your graduation?
10C- I will continue my academic career by doing MBA veya Master.
Not: Eğer mezuniyet sonrası bir işte çalışacaksanız planlarınız hakkında bilgiler verin ve ona göre hazırlanın. Özellikle son sınıf öğrencilerine bu soru kesinlikle sorulacaktır. Bu nedenle planlarınızı kısa değil ayrıntılı şekilde özellikle anlatmalısınız. Eğer bir yerde çalışacaksınız orayı nasıl bulduğunuzu, nasıl bir anlaşma yaptığınızı, hangi pozisyonda işe başlayacağınızı belirtiniz. Eğer yüksek lisans yapacaksanız, yüksek lisansı yapacağınıza dair detayları belirtiniz. Başvurunuzu ve ne zaman başlayacağınızı, hangi bölümde tahsil göreceğinizi detayları ile anlatınız.
Not Ortalamanız mı Düşük?
Work and Travel vizesi için notunuz önemli bir kriterdir. Eğer ağırlıklı not ortalamanız 2.00’ın altında ise notlarınızın neden düşük olduğunu dürüst bir şekilde ve ayrıntılarıyla anlatınız. Sebeplerini görüşme öncesinde toparlayıp görüşme esnasında dile getiriniz. Düşük bir not ortalamasına sahip öğrencilerin eğitim hayatlarından bir şey beklemediği düşünülebilir ve bu nedenle ülkesine geri dönmeyeceği düşünülebilir. Genel Not Orlamanız (GPA) 2.00’ın üzerinde olup da son dönem notlarınızın oldukça düşük gelmesi ise ayrı bir dezavantajdır.
Son Sınıf Öğrencisi misiniz?
Son sınıf öğrencileri özellikle program bittikten sonra ülkeye geri döneceklerine dair izlenimler vermelidir. Örneğin mezuniyet sonrası yüksek lisans başvurunuz varsa bunu belirtmeniz gerekir. Eğer bir iş yerinde çalışacaksanız bunun da ayrıntıları yukarıda yazmış olduğumuz not içeriğindeki gibi belirtleniz gerekir. Her yıl konsoloslukta kurum olarak gerçekleştirdiğimiz toplantıların sonuncusunda ABD Vize Şefi bir konuya dikkat çekti. Konuyla alakalı Acentelere son sınıf öğrencilerinden gelecekleriyle ilgili planları ayrıntılı olarak vize görüşmesinde istediklerini belirtmiştir. Yani bu nokta kısa cevaplar vizenizin olumsuz sonuç doğurmasına neden olabilir. O nedenle mezuniyet sonrası planlarınızı ayrıntılı şekilde çıkarmalı ve kendinizi buna göre hazırlamalısınız.
Sonuç olarak, randevunuz eğer hazırlığınızı güzel bir şekilde yaptıysanız büyük bir ihtimalle olumlu sonuçlanacaktır. Kendinizden emin olmanız ve sorulara net cevaplar vermeniz gerekiyor. En önemlisi güler yüzlü olup görüşmeye kişisel bakımınıza özen göstererek gelmeniz pozitif bir sonuçla randevuyu tamamlamanıza vesile olacaktır. Yukarıdakilerden farklı bir şey için sorularınız varsa danışmanlarımıza çekinmeden ulaşabilirsiniz.
Güzel bir sezon geçirmeniz diler, her şeyin gönlünüzce olmasını temenni ederiz.
WestLine International Work and Travel Ailesi
Bir yanıt yazın