6 Adımda Work and Travel Süreci
Work and Travel programını bir yerlerden duydunuz, ya da daha önce bu programa katılmış bir yakınınız var ancak nasıl katılacağınız konusunda hiç bir fikriniz yok. İşte bu yazımızda programı hiç bilmeyen birine aktarır gibi size adım adım Work and Travel süreci hakkında bilgilendireceğiz.
Work and Travel Nedir? Program hakkında bilgilenin.
Önce bu program size uygun mudur diye bakın. “Work and Travel Nedir?” başlıklı yazımızı inceleyin ve programa katılım şartları hakkında makalemizi okuyun ve ona göre karar verin.
Work and Travel’a katılmak için doğru şirketi seçin!
Katılımcı adayların en çok zorlandığı kısım şirket seçimi kısmıdır. Hangi şirketle gitmeleri gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşamaktadır. Ya çevrelerinde daha öncesinden bu program katılmış kişileri ararlar ya da sosyal medya üzerinden tavsiye aranırlar; fakat dikkat edilmesi gereken diğer bir husus bu tür mecralarda manipülasyonların fazlaca olmasıdır. ‘Work and Travel Şirket Seçimi‘ makalemizi mutlaka gözden geçirin.
Work and Travel ile bir işe yerleşmek
Beklentilerinizi gözden geçirin. Asla ama asla daha öncesinden gitmiş ve programı çok güzel geçmiş bir katılımcının gittiği işe gitmekte ısrar etmeyin. Her katılımcı adayının profili, beklentileri ve yeterlilikleri farklılık gösterir. Yüksek kazanç beklentisi, lokasyon popüleritesi gibi kıstaslar tercihlerinizde belirleyici etkenler olmasın. Ne kadar düşük beklentilerle giderseniz o kadar kaliteli bir program yaşama olasılığınız var olacaktır. Bu aşamada yerleşeceğiniz işe Skype veya yüz yüze mülakat yöntemiyle yapacağınız işveren görüşmesi sonrası alınacaksınızdır.
DS-2019 formunun işlenmesi ve temini
Bir işe yerleşmenizin ardından vize görüşmesine girebilmeniz ve kayıtlarınızın bir yerde toplanabilmesi için ‘Programa Uygunluk Sertifikası’ olarak adlandırılan DS-2019 formu basılır. Bu form Amerika’da yer alan ve acentenin de partneri olan sponsor firma tarafından oluşturulu ve kişiye özeldir. Bu formun basılması ve Türkiye’ye gönderilmesiyle birlikte J-1 vize görüşmesinin ayarlanması için herhangi bir engel artık kalmamıştır.
Vize Görüşmesi
Work and Travel programının en heyecanlı adımına geldik. Belki de aylarca süren hazırlığın sonuç bölümündeyiz. DS-2019 formun gelmesi ve diğer belgelerin de hazırlanmasıyla birlikte J-1 vize görüşmesi acente tarafından ayarlanır ve görüşmeye girilir. Türkiye’de J-1 vizesi olan Work and Travel vizesinin konsoloslukça verilme oranı 90%-95% arasındadır; yani oldukça yüksek bir oranda bu vize verilmektedir. Eğer vize alamadıysanız ikinci bir vize görüşmesi daha alınması konusunda herhangi bir engeliniz yoktur; fakat değerlendirmenin aynı şekilde sonuçlanması yüksek olasılıktır.
Work and Travel Uçak Bileti
Vizenizi aldınız, her şey mükemmel gidiyor. Şimdi sıra uçak biletinizi ekonomik almanın yollarına bakmak. Work and Travel’a katılıyorsanız ve biletinizi uygun fiyatlardan almak istiyorsanız Şubat ayında bilet bakınmaya başlayabilirsiniz. Biletinizi mutlaka esnek ve iade edilebilir şekilde alın. Promosyon adı altında alınan biletlerin değişiklik ya da iptal gibi durumlarda daha pahalıya patlayacağını sakın unutmayın. Orbitz, Expedia, Kayak gibi sitelerde satılan biletler esnek olmamakla birlikte iadeleri de mümkün değildir. Öğrenci biletleri esnek biletlerdir ve uzun vadede promosyon biletlere nazaran daha ekonomik biletlerdir.
Yukarıdaki adımlar Work and Travel programına katılmak isteyen bir öğrencinin başından geçecek Work and Travel süreci aşamalardır. Bu adımları ayrıca ekonomik bir hale getirmek için erken kayıt olmanız da ayrıca önemli bir etkendir.